ExTempore

Matija Dedić

Hrvatska - glasovir

Matija Dedić zasluženo nosi titulu najboljeg hrvatskog jazz pijanist. Kao sin istaknutih hrvatskih glazbenika, pjevačice Gabi Novak i kantautora Arsena Dedića, glazbom se počeo baviti vrlo rano. Već s pet godina počeo je svirati klasičnu glazbu na glasoviru. Slušao je gotovo sve glazbene stilove, a ubrzo otkriva jazz koji mu omogućuje kreativniji i osobniji pristup glazbi. Odlazi na studij na jazz akademiju u Grazu gdje je i diplomirao 1997.

Matija je ostvario jednako uspješnu karijeru i u zemlji i u inozemstvu. Svirao je u gotovo svim zemljama Europe, te u Sjedinjenim Državama s velikim glazbenim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, Jean Louis Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, Larry Grenadier, N.H.O. Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Marek Patrman, Salvatore Maiore i mnogi drugi.

Piše glazbu za televiziju i kazalište, a također nastupa s brojnim glazbenicima hrvatske pop scene.

Dobitnik je više od 20 Porina i drugih uglednih glazbenih nagrada, a 2002. je bio jedan od finalista na najutjecajnijem natjecanju za jazz pijaniste na Montreaux Jazz Festivalu.

HomepageFacebook