ExTempore

Yazz Ahmed

truba / krilnica

Yazz Ahmed je britansko-bahreinska glazbenica (truba, krilnica) i skladateljica čija glazba nastoji zamagliti linije između jazza, elektronike i tradicionalne arapske glazbe. Njezinu glazbu opisuju kao "psihodelični arapski jazz, opojan i privlačan".

Yazz je snimala i nastupala s Radioheadom, Lee Scratchom Perryjem, ABC-om, Joan As Policewoman, Swing Out Sister, Tarekom Yamaniem, Amelom Zenom i art rock bendom These New Puritans.

Godine 2012. Yazz je predstavila Bahrein u Londonu, pridružujući se poznatim glazbenicima arapskog zaljeva u suradnji s Transglobal Underground. 2014. Piše veliku suitu Alhaan al Siduri, a 2015. je uz podršku  PRS Women Make Music, napisala suitu inspiriranu hrabrim i utjecajnim ženama. Polyhymniju je premijerno izvedela skupina Nu Orchestra Civilization, sastavljena od iskučivo ženskih glazbenica na WOW-u! (Women of the World) Festivalu.

Posljednjih godina bavi se proučavanjem i pisanjem glazbe za novu vrstu instrumenta – četvrttonske krilnice, što joj omogućuje da se približi duhovnoj prirodi tzv. “blue notes” u arapskoj glazbi.

HomepageFacebook