Festival

Marius Neset Band

Marius Neset – saksofon / Anton Eger – bubnjevi / Phil Donkin – kontrabas / Jim Hart – vibrafon, marimba / Ivo Neame –klavir

Marius Neset kombinira Breckerovu snagu i tonsku delikatnost Jana Garbareka, ali ima i viziju koja ga stavlja u red najznačajnijih novih jazz otkrića svijeta. Kritika i slušatelji ga prozivaju norveškom supernovom, mladom zvijezdom čiju eksploziju upravo promatramo.

Posljednjih godina skandinavski jazz je postao najveće glazbeno otkriće novog stoljeća.

Današnji skandinavski jazzisti više ne dijele slavno leden i introvertan ton Jana Garbareka, ne sviraju samo glazbu nadahnutu meditacijom nad fjordovima, već se oslanjaju na suvremene glazbene idiome i kako kaže jedan engleski kritičar, imaju sposobnost „iščupati dušu“ slušatelju, otvoriti raspravu o jazzu i ne daju se svrtstati u „jazz geto“. Izgleda da su Skandinavci pronašli formulu za europski jazz, budući da se namjerno ne žele oslanjati na američku tradiciju, već utjecaje crpe iz vlastite tradicijske glazbene baštine, klasike, rocka, popa i elektronske glazbe.

Marius Neset i njegovi glazbenici vode slušatelja na putovanje na kojem mu nude povezivanje s najrazličitijim utjecajima, izvanrednom energijom, kreativnošću i povrh svega vrlo originalnim zvukom.

Band je sastavljen od vrsnih norveško-švedsko-danskih glazbenika, školovanih na slavnom Copenhagen Rhythmic Music Conservatory pod mentorstvom Djanga Batesa, a od kojih svaki ponaosob ima i zavidnu solo karijeru i brojne nagrade (JazzDenmark, Young Nordic Jazz Comets, Best Jazz Album – Jazzwise, Parliamentary Jazz Awards, London Awards for Art and Performance,...)

Njihova glazba daje publici mogućnost da uistinu uroni u fenomen skandinavskog jazza i uživa u europskoj suvremenoj glazbi 21. stoljeća.

Subota, 02. 07. 2016., 21:30 h , Ljetna pozornica