Festival

RICHARD GALLIANO NEW YORK TANGO TRIO

Richard Galliano je legendarni francuski glazbenik, idol svakog harmonikaša, čovjek kojemu je sam Astor Piazzola dao u zadatak da stvori francuski "Novi musette", kao što je i on stvorio argentinski "Novi tango".

Na studiju u New Yorku Takuya upoznaje pjevača Joséa Jamesa s kojim radi na projektu 'Blackmagic' i ‘No Beginning No End’. Vrlo brzo se etablirao na njujorškoj jazz sceni nastupajući s Akoya Afrobeat i s DJ Premier’s BADDER band.

Karijeru i glazbu Richarda Galliana duboko je obilježio njegov susret s Astorom Piazzollom koji je rezultirao dubokim I iskrenim prijateljstvom. Od tada je Galliano svirao s najznačajnijim jazz glazbenicima. Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Toots Thielemans, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Michel Portal, Biréli Lagrène, Jan Garbarek, Michel Petrucciani…, opisivali su njegov stil posebnim, izrazito kantabilnim, introspektivnim i zarazno liričnim, prozivajući ga “pjesnikom harmonike”.

Galliano se također isticao svojom izražajnom svestranošću, stekavši jednako solidnu reputaciju i na klasičnom području (on je jedini harmonikaš koji ima ugovor s Deutsche Grammophonom) i na polju francuske šansone (sa Sergeom Reggianijem, Claudeom Nougarom, Juliette Greco, Charlesom Aznavour, Serge Gainsbourg...), ostvarujući i 'egzotične' suradnje s Bobbyjem McFerrinom i Gilbertom Gilom.

Najavljujući koncert na Liburnia Jazz Festivalu, Galliano je rekao: U društvu Sébastiena Giniauxa (gitara i violončelo) i Diega Imberta (kontrabas), pristupit ćemo repertoaru New Tanga i New Musetta jazzistički, svirajući svaki koncert na potpuno slobodan način, ponekad daleko od partiture ali nikad daleko od duše skladatelja."

Subota, 06. 07. 2024., 21:30 h , Ljetna pozornica