Festival

DENIS RAZUMOVIĆ RAZZ

Denis Razumović - alto saksofon; Karlo Lovrić - klavijature; Vedran Ružić - kontrabas, Rajko Ergić - bubnjevi, Karlo Ilić - gitara, Lovro Mirth - vokal

Osvojio je mnoge nagrade i svirao s brojnim znamenitim glazbenicima, poput Herba Gellera i Giovannija Maiera, potpisavši pritom četiri albuma kao lider: In Umbra, For Believers Only, Port to Port to Port i Urban Minority. Međutim, Razz svoj najnoviji studijski album, Discrepancies in Blue, smatra najuspjelijim, što izvedbeno, što skladateljski. Discrepancies in Blue donosi novu, svježu i neustrašivu glazbu, no i svojevrstan presjek povijesti jazza od Charlieja Parkera i Charlesa Mingusa naovamo. Razzova glazba nužno je suvremena, nemilosrdna u svakoj ideji, ali potpuno prožeta swingom.

Album je nastao kao rezultat Razzova razmišljanja o značenju njegova glazbenog stila, pa i utjecaju zvučnih slika prenesenih njegovim izvedbama. Težio je shvatiti osjetljive mehanizme koji, kroz glazbu, utječu na stvaranje "ukradenih trenutaka" tijekom izvedbe. U neku ruku, u skladu s istraživanjima Olivera Nelsona u Blues and the Abstract Truth, Razz je o vlastitu radu rekao sljedeće: "Posvećujem ove skladbe fenomenu bluesa. Pružam priliku slušateljima da urone u tamne, nepravilne, asimetrične pukotine u najdubljim dubinama bluesa."

Petak, 05. 07. 2024., 21:30 h , Ljetna pozornica