Festival

RICHARD BONA & MANDEKAN CUBANO

„Zamislite umjetnika s virtuoznošću Jaca Pastoriousa, vokalnom fluidnošću Georgea Bensona, a po osjećaju za glazbu i harmoniju nalik João Gilbertu. Sve izmiješajte afričkom kulturom. Dame i gospodo, dovodimo Vam Richarda Bonu!”, kaže Los Angeles Time, a mi ponavljamo.

Richard Bona nastupio je na Liburnia Jazz Festivalu 2006. i taj su koncert novinari proglasili koncertom godine u Hrvatskoj. Nakon jedanaest godina, krajnje je vrijeme da ga ponovno čujemo u Opatiji.

O Richardu Boni poznavatelji govore kao o jednom od najvećih svjetskih glazbenih otkrića. On je apsolutni majstor svoje umjetnosti, melodičar rijetke elegancije i senzibilnosti, uzbudljiv pjevač i član ekskluzivnog kluba «najboljih basista svijeta». Novinari ga opisuju samo jednom riječju: dragulj, a mi smo ponosni što smo taj dragulj uspjeli ugraditi u krunu ovogodišnjeg Festivala.

Rođen je u Kamerunu 1967. i glazbom se bavi od najranijeg djetinjstva. Vrlo rano je počeo koristiti svoju nevjerojatnu, zapanjujuću prirodnu sposobnost da nauči svirati bilo koji instrument samo promatrajući nekog kako ga svira. 1988. dolazi u Pariz i počinje surađivati s vodećim francuskim glazbenicima, a od dolaska u New York 1995. postaje jedan od najtraženijih basista. Svirao je u skupinama Mike Sterna, Pat Methenya, Joe Zawinula, Herbie Hancocka, Chick Corea, Larry Coryella, Jacky Terrassona, Bob Jamesa, Sadao Watanabea, Branforda Marsalisa, David Sanborna, Bobby McFerrina, Randy Breckera,...

Njegova glazba je nevjerovatna fuzija jazza, bossa nove, popa, afro-beata, tradicionalnih pjesama i funka. Do sada je izdao osam studijskih autorskih albuma.

Uz brojne nagrade, nastupe i godine iskustva, Bona je postao jedan od najvažnijih i najtraženijih svjetskih glazbenika. Stalno redefinirajući svoj zvuk, Bona je prošle godine objavio i najnoviji, afro-kubanski projekt Mandekan Cubano koji ćemo imati prilike čuti na ovogodišnjem Liburnia Jazz Festivalu.

Petak, 07. 07. 2017., 21:30 h , Ljetna pozornica